ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 50€ (≤3 κιλά) για όλη την Ελλάδα

ΔΩΡΕΑΝ μεταφορικά για αγορές άνω των 50€ (≤3 κιλά) για όλη την Ελλάδα

Ώρα για μαθήματα. Δηλαδή ώρα για “μαμά πεινάω, μπαμπά διψάω...”

16.10.2023
από Despi
kid studying
10 tips για να κυλήσει το διάβασμα λίγο πιο ομαλά
 
Βρείτε μου έναν γονιό που δεν έχει ακούσει τα παρακάτω την ώρα που αρχίζει το παιδί του να κάνει τα μαθήματα.
Πεινάω! Διψάω! Έχουμε κανένα χυμούλη; Καλά, θα πιώ νερό. Πονάει το χεράκι μου. Τα δάχτυλα μου κουράστηκαν από το γράψιμο. Θέλω να πάω τουαλέτα. Να ζωγραφίσω βασικά λίγο; Ότι πεινάω σας είπα; Καλά και φρούτο τρώω... αρκεί να μη διαβάσω.
 
Μακάρι να μπορούσαν τα γράμματα κι οι αριθμοί να μπούνε μαγικά στα κεφαλάκια των παιδιών μας, αλλά αφού χρειάζεται επανάληψη, διάβασμα και μελέτη...ας το κάνουμε τουλάχιστον όσο πιο εύκολα κι αποδοτικά γίνεται. Μα...γίνεται; Παιδοψυχολόγοι και παιδαγωγοί μας λένε ότι γίνεται, αρκεί να ακολουθήσουμε διάφορα tips που “πιάνουν”. Σας τα παραθέτουμε και μπορείτε να διαλέξετε αυτά που ταιριάζουν στην οικογένεια σας.
 
  1. Κάντε διαλείμματα. Όταν βλέπετε το παιδί εξαντλημένο, είναι προτιμότερο να κάνετε ένα διάλειμμα και να συνεχίσετε σε λίγο που θα έχει γεμίσει τις μπαταρίες του. Κι αν ζητάει πολλά διαλείμματα; Ας κάνει. Καλύτερα λίγα παραπάνω 5λεπτα διαλείμματα, παρά συνεχόμενο διάβασμα που δεν αποδίδει καθόλου!

  2. Δημιουργείστε έναν ήσυχο κι εργονομικό χώρο. Εξασφαλίστε ότι τα παιδιά σας έχουν έναν ήσυχο και άνετο χώρο για να διαβάζουν χωρίς περισπασμούς που διασπάνε την προσοχή, όπως για παράδειγμα μια ανοιχτή τηλεόραση.

  3. Προσδιορίστε το χρόνο στο πρόγραμμα. Καθορίστε συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά για το διάβασμα, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ρουτίνα.

  4. Ενθαρρύνετε την ανεξάρτητη μελέτη: Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να οργανώνουν το διάβασμα, το χρόνο τους αλλά και πώς να λύνουν προβλήματα μόνα τους, ανάλογα φυσικά με την ηλικία τους. Αυτή η ικανότητα είναι επίκτητη και γι' αυτό θέλει υπομονή μέχρι να το καταφέρουν μόνα τους.

  5. Προκαλέστε το ενδιαφέρον τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να διαβάσουν βιβλία και να εξερευνήσουν υλικό που να τους ενδιαφέρει πραγματικά, ώστε να δούνε την ευχάριστη πλευρά της μάθησης. Μπορείτε να κάνετε πειράματα, κατασκευές, να παίξετε παιχνίδια επιστημονικά ή καλλιτεχνικά κι έτσι να δούνε την απόλυτα διασκεδαστική όψη της γνώσης. Η δίψα για εξερεύνηση άλλωστε είναι ένα έμφυτο κίνητρο που έχουν όλα τα παιδιά, και το οποίο τους ωθεί να μαθαίνουν πάντα κάτι καινούριο!

 
  1. Διαβάστε παρέα. Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε ότι είστε το πρότυπο τους...αν βλέπουν εσάς να διαβάζετε, τους εντυπώνεται μια εικόνα αγάπης προς τα βιβλία.

  2. Μην κάνετε κάποια άσκηση αντί για το παιδί. Είναι προτιμότερο να πάει στο σχολείο με την άσκηση άλυτη ώστε να λάβει από τον δάσκαλο τη βοήθεια που χρειάζεται, παρά να δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι έχει εμπεδώσει κάτι που στην πραγματικότητα δεν κατάλαβε.

  3. Συζητήστε με το παιδί σας. Μέσα από τη συζήτηση μπορείτε να βοηθήσετε στην κατανόηση, αλλά επίσης έτσι θα τα βοηθήσετε να χαλαρώσουν και αποσυμφορηθούν από τον καθημερινό φόρτο. Για τα παιδιά μετράει πολύ το να νιώθουν πως μοιράζονται αυτά που τους βαραίνουν.

  4. Διατηρήστε την ισορροπία. Ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα και αφήστε κάποιο χρόνο ελεύθερο, προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ σχολείου και χαλάρωσης. Μην ξεχνάτε ότι είναι ακόμα... παιδιά!

  5. Επαινέστε τα “μικρά κατορθώματα”. Η αυτοπεποίθηση των παιδιών τονώνεται μέσα από ένα μπράβο, μια θετική αντίδραση και λίγο ενθάρρυνση. Μην πείτε “μπράβο που έκανες τα μαθηματικά, αλλά αν είχες κάνει και τη γλώσσα θα ήταν καλύτερα”. Πείτε το θετικό σας σχόλιο μόνο του, να ακουστεί δυνατά και καθαρά ότι πιστεύετε στο παιδί σας.

 
Αυτά λοιπόν είναι τα μικρά μυστικά και μέχρι να βρεθεί το ραβδάκι συγκέντρωσης, εμείς είμαστε πρόθυμοι να δοκιμάσουμε κι αυτά και όσα άλλα “τρικ” χρειαστούν προκειμένου να είναι ήρεμα και τα παιδιά μας κι εμείς.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε τη δική σας αξιολόγηση